På denne side tilfører vi alle de tiltag, som vi allerede har gennemført eller planlægger at gennemføre i nær fremtid. Alle tiltag er baseret på de handleplaner vi har beskrevet i de ovenstående afsnit.
Siden er sidst opdateret 24.05.2024.
Juni - Oktober 2024
Etape 7 af projekt Udskiftning af vandledninger. Her er fokus på udskiftning af det misrøget ledningsnet efter Odsherred Forsynings kloakering af sommerhusene i vandværkets forsyningsområde. Udskiftningen sker på Bragesvej og den sidste del af Lokesvej mod Thorsvej, endvidere sættes en sektionsbrønd overfor Thorsvej 8. Slutteligt sker der kobling i fordelingsbrønden med Kongepartens Vandværk på hjørnet af Idunsvej og Smidsholmsvej. Der er udsendt informateriale til de berørte forbrugere.
Juni - November 2023:
Etape 6 af projekt Udskiftning af vandledninger. Her er fokus på udskiftning af det misrøget ledningsnet efter Odsherred Forsynings kloakering af sommerhusene i vandværkets forsyningsområde. Udskiftningen sker på Odinsvej og dele af Lokesvej. Der er afholdt infomøde med forbrugerne. Grundet vejrliget blev retableringen først udført og afsluttet i maj 2024.
August - Oktober 2022:
Etape 5 af projekt Udskiftning af vandledninger. Her er fokus på udskiftning af det misrøget ledningsnet efter Odsherred Forsynings kloakering af sommerhusene i vandværkets forsyningsområde. Udskiftningen sker på Baldersvej, Friggsvej, Frejasvej, Idunsvej samt omlægning af en forsyningsledning til Smidsholmvej og etablering af to sektionsbrønde på hhv. hjørnet af Smidsholmvej og Helsebakken samt hjørnet af Idunsvej og Smidsholmvej. Der er afholdt infomøde søndag den 24. juli 2022 på Pilegården, Lyngvejen 127, Vig for de berørte forbrugere.
Juli - September 2022:
Tinglysning af de nye forsyningsledninger, som er lagt ii privatejet jord så vandværket er sikret adgang til vandledningen f.eks. ved lækage- og reparationsarbejde. Det er samtidig en sikkerhed for at lodsejeren har pligt til at tage hensyn til vandledningen ved arbejde i nærheden af ledningen.
Maj - Juli 2021:
Etape 4 af projekt Udskiftning af vandledninger. Ud over at andelshaverne på Ærtemosevej blev koblet til den nye hovedforsyningsledning, blev der lagt en ny forsyningsledning fra Ravnsbjergvej 38 mod Jyderup Skoven. Samtidig blev der lagt nye stikledninger til Ravnsbjergvej 38, 40, 41A, 42 og 44. Det betød at der kunne sløjfes ca. 700 meter aldrende forsyningsledning på Odsherred Rideklubs område. Klubben havde igangsat et større anlægsarbejde i området, hvor der var nedgravet vandledninger, men da vandværket ikke havde tinglyst en ret til at have vandledninger placeret i graveområdet havde vandværket som ledningsejer pligt til at omlægge ledningen.
November 2020:
Vig Lyng vandværk og Høve Strands vandværk har i fællesskab etableret en fordelingsbrønd i krydset Nykøbing-Slagelsevej/Lyngtoftevej. Høve Strands vandværk har udskiftet deres ledninger på den sydlige side af brønden og Peder Skotte har etableret nye forsyningsledninger på vores side af brønden, incl. nye stik til to andelshavere i området. Vi har nu en effektiv nødforsynings-mulighed mellem vores to vandværker - både fra Høve Strand til Vig Lyng og omvendt.
August - September 2020:
Etape 3 af projekt Udskiftning af vandledninger. Der er etableret en ny forsyningsledning med tilhørende nye stik og målerbrønde på strækningen fra krydset Ravnsbjergvej/Bolbjergvej til krydset Jyderup Sand/Rønnehøjvej. Ledningens størrelse forøges fra 90 mm til 110 mm, for bl.a. at forsøge at forbedre vandtrykket i det højere liggende område på Jyderup Sand og Rønnehøjvej.
Marts - April 2020:
Etape 2A a af projekt Udskiftning af vandledninger. Forsyningsledningen til kommunens genbrugsplads og ridebanen omlægges, således at denne lægges langs med Nykøbing-Slagelsevej, frem for på tværs af kommunens frasolgte grund ved siden af genbrugspladsen.
Februar - Maj 2020:
Arbejdet med etablering af ny forsyningsledning fra vandværket og ned til Ravnsbjergvej er godt i gang. Frits Jensen og Schak Gaarde har nedgravet langt det meste af den nye forsyningsledning, samt den nye sektionsmålerbrønd på hjørnet af Ravnsbjergvej 39.
Januar 2020:
Informations- og koordineringsmøde søndag den 12.1.2020 med andelshaverne, der er berørt af etape 2.
September 2019:
Etape 2 i ledningsudskiftningen omfatter ledninger på Ærtemosevej fra vandværket og ned mod Ravnsbjergvej. Der trækkes en ny hovedforsyningsledning under Ravnsbjergvej via styret underboring og afsluttes herefter syd for Ravnsbjergvej 39. Stikledninger til alle ejendomme på Ærtemosevej, samt Ravnsbjergvej 34, 36, 39 og 40 bliver udskiftet. Ejendomme der har vandmåleren placeret i huset, vil få etableret en målerbrønd lige inden for skel, hvortil vandmåleren flyttes ud.
Maj - August 2019:
Vi arbejder med planlægning og indhentning af tilbud på ledningsudskiftningens etape 2 og 2A.
Maj – September 2018:
Etape 1 af projekt Udskiftning af vandledninger. Etape 1 af den planlagte ledningsudskiftning er hovedforsyningsledningen fra vandværket, ad kirkestien mod Nykøbing-Slagelsevej frem mod Fordelingsbrønden på hjørnet af Kinimondsvej og Thorsvej. Hertil er udskiftet stikledninger til de 5 andelshavere som forsynes fra strækningen. Der er endvidere etableret en sektionsmålerbrønd på vandværkets område, så det er muligt at lukke for vandforsyningen mod syd, uden at det berører forsyningen af de øvrige områder.
Der er nu 8 sektionsmålere, som er jævnt fordelt over forsyningsnettet. Herved er hele vores forsyningsnet inddelt i mindre enklaver, hvor vi individuelt kan måle flow og beregne vandspildet. Dette er en meget stor hjælp til at indkredse lækager i ledningsnettet, så vi hurtigere kan få dem identificeret og repareret.
Januar 2018:
Siden generalforsamlingen i juni 2017, har vi holdt skarpt øje med spildprocenten. Vi har foretaget måleraflæsninger hver måned siden da, hvorved vi måned for måned kan beregne spildet i ledningsnettet. Efter vi fik repareret en meget stor lækage på Jyderup Sand i slutningen af maj 2017, har vi siden hen haft et historisk lavt spild i ledningsnettet. De seneste 4 måneders aflæsninger viser et konstant spild på ca. 150 m3/måned, hvilket svarer til ca. 5 m3/døgn. Det er stadig meget, men det er trods alt positivt at det pt. ikke udvikler sig.
Under forudsætning af at andelshaverne bruger lige så meget vand i aflæsningsperioden 2017/2018, som de gjorde i forrige sæson, vil vores spildprocent ligge tæt på 10% - måske lige under. Hvis vi er så heldige at de 10% ikke overskrides, slipper vi helt for at betale strafafgift til staten. Dette er ikke tidligere sket under de nuværende bestyrelsesmedlemmers engagement i vandværket og vi har ingen data der indikerer at det nogensinde er sket i vandværkets historie. Vi ser derfor med spænding frem til hvordan resten af sæsonen udvikler sig og følger fortsat udviklingen hver dag.
Desværre er ovenstående stadig et øjebliksbillede. Det er sådan virkeligheden ser ud lige nu. Langt det meste af vores ledningsnet er stadig ca. 50 år gammelt og vi lever derfor "på lånt tid". Bestyrelsen fortsætter derfor også ufortrødent med den planlagte ledningsudskiftning, hvor den første etape bliver udskiftning af hovedforsyningsledningen fra vandværket til Kinimondsvej. Herudover vil vandværkets centrale styrings- og hovedtavle blive udskiftet. En tiltrængt opgradering af vandværkets udpumpningsstyring er allerede gennemført i efteråret 2017.
I Danmark er vandtabet opgjort af Miljøstyrelsen i 2021 til at være 7,8 procent på landsplan. Det er et stort spild af både rent vand og de ressourcer, som er blevet brugt på at hente vandet op fra grundvandsmagasinerne, behandle og pumpe det ud.
Pumpestyringer
23. marts 2020
Efter 5 lange uger med ombygning, test, justeringer og udskylning af bassiner og vandbaner, gik vandværket endelig i drift igen her til morgen. Tak til alle involverede i projektet. Også en stor tak til de andelshavere der har måtte acceptere svingende vandtryk under ombygningen.
Februar 2020
Vandværket blev lukket ned mandag den 17/2 og alle andelshavere forsynes med drikkevand fra Kongepartens vandværk via vores to fordelingsbrønde på hhv. Kinimondsvej og Smidsholmvej. Der er etableret en trykforøger ved vandværket, så der kan opretholdes tilstrækkelig vandtryk i området syd for vandværket.
De nye el-tavler, frekvensomformere, flowmålere og nyt rørmateriel blev leveret til vandværket sidst i januar og El-Centret er nu i fuld gang med at nedtage alt det gamle el-materiel og opsætte alt det nye.
Januar 2020
Tidsplanen for installationsarbejdet er rykket til uge 8-11, så vandværket lukkes ned mandag den 17/2 til mandag den 16/3. Kongepartens vandværk vil stadig levere ind i vores ledningsnet, via vores 2 fordelingsbrønde og nedenstående forbehold for tryk gælder stadig.
December 2019
Vand og Teknik A/S er gået igang med opbygningen af styretavler og SCADA/SRO programmeringen. Installationsarbejdet forventes opstartet i uge 2, dvs. fra mandag den 6/1 2020. Installationen/ombygningen vil tage ca. 3 uger, så vandværket lukkes derfor ned i uge 2-4 2020. Kongepartens vandværk vil i denne periode levere drikkevand til vores forsyningsnet via vores to fordelingsbrønde på hhv. Kinimondsvej og Smidsholmvej.
Der må forventes et lavere tryk end normalt i løbet af disse 3 uger, så vi appellerer til forståelse herfor fra alle andelshavere og anmoder alle om at holde vandforbruget på et minimum, indtil vandværket er oppe og køre 100% igen.
September 2019:
Vi har afholdt flere møder og modtaget tilbud og løsningsforslag fra flere leverandører i løbet af det sidste års tid. Valget er faldet på en totalløsning fra Vand og Teknik A/S, som har givet tilbud på en total udskiftning af alle vandværkets styringer. Den nye styring og tilhørende SCADA/SRO system bliver ikke kun et top moderne system, men bliver også opbygget modulært, således at fremtidige behov for udvidelser eller ændringer kan integreres i løsningen, uden at skulle til at bygge systemet og styretavler om igen.
Maj 2018:
Vi har udskiftet 2 af vores 4 pumper til udpumpning. Herudover har vi indhentet tilbud fra 3 forskellige leverandører af vandværkstyringer, da resten af vandværkets styringer skal udskiftes. Vi forventer at vælge leverandøren i løbet af juni måned.
Oktober 2017:
I slutningen af september fik vi ombygget vores udpumpningsstyring, således at alle pumper nu har egne frekvensomformere. Frekvensomformeren gør at pumperne kan hastighedsreguleres trinløst og ind/udkoblinger kan ske med op/nedrampning, i stedet for med øjeblikkelig start/stop. Dette gør at styringen af vandtrykket bliver meget mere jævnt og vi undgår de ødelæggende trykstød ved ind- og udkoblinger af pumperne.
Vi fik i samme ombæring opgraderet udstyret til dataopsamling og overvågning (SRO anlægget), således at vi nu har måledata i meget høj opløsning fra værkets styringer og sensorer. Dette giver mulighed for at foretage meget nøjagtige analyser og statistikker baseret på disse måledata, hvilket giver os et bedre overblik over selv små udsving i produktionen og distributionen af drikkevandet til andelshaverne.
Ombygningen gav os ligeledes mulighed for at sænke udpumpningstrykket om natten. Dette giver en reel energibesparelse, da pumperne derved skal køre mindre, for at opretholde det ønskede tryk. Trykket reguleres nu i 3 forskellige niveauer:
Normaltryk mellem kl. 06:00 og 22:00 = 3,0 bar
Overgangstryk mellem kl. 22:00 og 00:00 samt mellem kl. 05:00 og 06:00 = 2,8 bar
Natsænkning mellem kl. 00:00 og 05:00 = 2,5 bar
Vi har planlagt at udskifte resten af vandværkets pumpestyringer, samt vores hovedtavle, i starten af 2018.
Energioptimering
2024/2025
Kontoret på vandværket er ikke isoleret, men planlægges isoleret, så der spares på strøm til opvarmning af lokalet i forbindelse med bestyrelsesmøder m.v.
2023
Taget er blevet renoveret og der er monteret et solcelleanlæg. I 2024/2025 kigger bestyrelsen på en batteriløsning, idet der er en del overskudsproduktion, som leveres gratis til el-nettet.
Juni 2022:
Tagrenoveringen er en forudsætning for at kunne etablere solcelleanlæg. Der er hentet pris på solcelleanlægget i 2020, 2021 og 2022, men bestyrelsen har besluttet at udskyde projektet et år mere grundet de nuværende prisstigninger på materialer m.v.
Marts 2021
Udskiftning af eksisterende vindue med et nyt 3 fags vindue med 3 lags energi ruder samt 2 nye facadedører grundet råd og utætheder. Tiltaget vil samtidig have en positiv effekt på energiforbruget til opvarmning af kontoret.
Januar 2018:
Foruden den ovenfor omtalte natsænkning, kigger vi pt. også på om vores pumpebestykning er tidssvarende og dimensioneret korrekt i forhold til forbruget.
Da vi også er i drøftelser med vores nabovandværker omkring øget samarbejde, har vi valgt at udskyde de nærmere undersøgelser omkring dimensionering af solcelleanlæg. Denne dimensionering afhænger i høj grad af det energiforbrug vi forventer i en længere årrække. Hvis vi ender med at skulle levere vand til andre vandværker, kan vi derfor få gavn af et større anlæg end tidligere vurderet.
En parcelhus-familie på to voksne og to børn bruger pr. år ca. 160 m3 vand, hvilket beløber sig til ca. 5000 kr. pr. år, incl. målerafgift, statsafgift og moms. Hertil kommer opvarmningen af det varme vand, som bruges til bad, opvask osv.
Sådan kommer du i kontakt med Vig Lyng Vandværk:
Tlf.: 23 29 60 57
Email: viglyngvand@gmail.com
Vandværket modtager ikke fysisk post.
Alle henvendelser vedr. regninger og flytteopgørelser skal rettes til vores regnskabskontor Microwa abc, telefon 70 26 93 26 eller abc@microwa.dk