Det grundvand, vi bruger til drikkevand, stammer fra nedbør som er strømmet ned gennem jordlagene. Undervejs i denne proces sker der nogle ændringer i vandet og der afgives bl.a. nogle naturligt forekommende stoffer som magnesium, jern og calcium til vandet. Disse naturligt forekommende stoffer måles der regelmæssigt for. Derudover kan forskellige menneskelige aktiviteter i naturen bevirke, at en række miljøfremmede stoffer også påvirker vandkvaliteten.
Sådan kontrolleres drikkevandet
Vandkvaliteten bliver kontrolleret flere steder på vandets vej fra indvinding til forbruger. Kontrollen bliver planlagt efter retningslinjer fra Miljøstyrelsen, som vi supplerer med ekstra prøver.
I boringerne kontrollerer vi det ubehandlede grundvand hvert 3. år jf. Drikkevandsbekendtgørelsen.
På vandværkerne foretager vi mikrobiologisk egenkontrol af drikkevandet min. hver 14. dag.
Hos udvalgte forbrugere udfører vi kontrol med drikkevandet direkte fra vandhanen jf. Drikkevandsbekendtgørelsen, kombineret med kontrol af det drikkevand som pumpes fra vandværket og ud i ledningsnettet.
Du kan læse mere om kontrollen i Drikkevandsbekendtgørelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet ("Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg").
Hvad analyserer vi for?
Vi undersøger både vandet for de stoffer, der naturligt er i det, og for dem, der normalt ikke hører hjemme i vandet - de såkaldt miljøfremmede stoffer. De miljøfremmede stoffer kan fx være chlorerede opløsningsmidler, pesticider og rester af benzin og olie. Derudover måler vi bl.a. bakterietal forskellige steder i forsyningsnettet.
Hvem udfører kontrollen?
Kontrolprogrammet opsættes af vandværket i samarbejde med Odsherred kommune. Vandprøverne udtages og analyseres af et uvildigt akkrediteret laboratorium.
Som privatperson kan du til enhver tid for egen regning få foretaget en vandanalyse ved at kontakte et laboratorium.
Driftsstatus: Der er normal drift.
_______________
16.08.2024: Tilstandsvurdering af indvindingsboring 3 udført af Brøker var meget positiv. Ydelse og tilstand er i top
25.06.2024: Du kan læse referatet fra årets generalforsamling her
23.05.2024: Etape 7 af ledningsudskiftningen omfatter Bragesvej og resten af Lokesvej. Projektstart forventes primo juni 2024. De berørte forbrugere bliver informeret. Du kan læse mere her
19.05.2024: Etape 6 af ledningsudskiftningen på Odins- og Lokesvej er nu gennemført. Graveområdet er retableret.
22.04.2024: Kemp og Lauritsen har termograferet de elektriske anlæg på vandværket. Termograferingen sker for at undgå
farlige situationer der kan føre til brand og driftsforstyrrelser på de elektriske anlæg. Herudover er det et krav fra forsikringsselskabet. Der var intet at bemærke.
04.04.2024: Rentvandstanken er inspiceret med en undervandsrobot. Rapporten viser, at der endnu ikke er behov for at iværksætte indsatser ift. rentvandstanken.
03.04.2024: Serviceeftersyn på affugter i pumperummet. Alt OK
21.12.2023: Så er solcelleanlægget koblet, og det er dimensioneret til at dække 34% af vandværkets energibehov.
19.06.2023: Referat fra generalforsamlingen den 17-6-2023 kan læses her
09.05.2022: Artikel om beskadigelse af ledningsnettet udgivet i VandPosten (Danske Vandværker) LÆS
Sådan kommer du i kontakt med Vig Lyng Vandværk:
Tlf.: 23 29 60 57
Email: viglyngvand@gmail.com
Vandværket modtager ikke fysisk post.
Alle henvendelser vedr. regninger og flytteopgørelser skal rettes til vores regnskabskontor Microwa abc, telefon 70 26 93 26 eller abc@microwa.dk